torsdag 17 april 2025

God Påsk

Påskhelgen är nu strax över oss, sambon har snart jobbat klart sin lite dryga halvdag denna Skärtorsdag, ansluter till mig i min arbetsbefriade tillvaro inne i Citykärnan och vi får fatta ett beslut om det blir åka ut till huset vid havet redan idag eller om det blir först imorgon. Gissningsvis blir det redan idag. 

Det som ska upp på grillen inför årets första BBQ (kycklinglårfilèer) ligger färdigt i marinad i kylskåpet (BBQ Sauce Wild Garlic, lite Soja, lite Sweet Chilii, Örtkryddor, Salt & Peppar, Ingefära). Slänger nog upp några köttiga smakrika korvar på grillen när den lika är tänd. Sätter mig på bastualtanen och blickar ut över havsisen med en kall öl bredvid mig, det var länge sedan sist (någon gång i september). Sambon vill väl ha Bubbel såklart, fira in Vårens ankomst.

Igår var jag själv ut en sväng till landet och fyllde på med ved i bastun, vin i vinstället och öl i kylen. På bondens tidigt upptinade ängar syntes Svanpar och Kanadagäss. Tranorna flög majestätiskt trumpetande över stugan. Hackspetten bråkade med Finkarna. Holkarna inspekterades, ett fasligt liv.

Laxen är gravad redan i tisdags och igår gjorde jag en Janssons Frestelse. Det ska bli skönt med en lugn avkopplande långhelg, det där är ingenting som förändras även om man inte längre har ett jobb att gå till. Förhoppningsvis visar sig Solen emellanåt, prognosen är lite halvinstabil. 

Kanske går det att börja räfsa gräsmattorna lite smått, i odlingsbänkarna ligger tyvärr fortfarande 30 cm snö. Om man skottar ur den snön går det kanske att plantera tidigare. Ser på televisionen att bönderna uppe i Norr är rekordtidiga i sina göromål och rekordskördar vädras i luften. Troligtvis en spin-off på att glaciärerna smälter och det ska bli 12 grader uppe i Nikkaluokta. Skoteråkarna och skidfantasterna gråter.

Båtlivet har inte dragit igång ännu. Jag sitter hur som helst alltid still i båten med både Flytväst och Badanka, så även denna gång. Finjusterar bara och återinvesterar överblivna kontantutdelningar. I dagsläget har min Pensionsfond återhämtat ungefär 1/3 av nedgången men det blir ett nytt grandiost ATH för den arbetsbefriade inkomsten i April.

Fortsättningen lär nog bli turbulent i handelskrigets spår. Konsekvenserna har knappast slagit igenom helt och hållet ännu. Det är tyvärr bara att vänja sig vid tvära kast inför de kommande åren av MAGA och Liberation Days.

Min förhoppning är att Ni alla åtminstone får en bra Påskhelg med tid till avkoppling !!




Glad Påsk till alla mina bloggläsare och bloggkollegor !!



Vad gör Ni under
Påskhelgen ??


// Northernlightsinvestment

12 kommentarer:

  1. Låter som att du har en bra plan för helgen. Här blir det umgänge med nära och kära för hela slanten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kör Vi på en ganska likartad strategi, ungefär samma strategi som förra året eller alla år för den delen.

      Radera
  2. Glad Påsk!
    Hoppas att det fina vädret håller i sig så att det grill och bastu blir så sköna/goda som du målar upp det!

    Själv ägnar jag dagarna före påsk, i mitt nya flexibla liv, åt min närmsta släkt för att på långfredag återvända till sambon och laga sill, skinka och snaps. En bit gravad lax står på shoppinglistan också.

    Ingredienserna till dagens meny för pensionärerna var norrbottniska; löjrom, älg och hjortron!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det såg lite osäkert ut på prognosen, men den visade sig felaktig. Långfredag kväll sprack det upp, grillen tändes och bastun efter det. Sedan har det varit idel solsken från klarblå himmel hela Påskhelgen, om än inte så många plusgrader 4-8 stycken ungefär.

      Löjrom, Älg och Hjortron. Då blir gammelpensionärer belåtna ;)

      Radera
  3. Inte en dålig påskmeny, wild garlic låter spännande. Själva fick vi en betydligt enklare mathelg då aktiviterna varit lite för många. Men idag, annandag påsk, blir det lammstek när ungarna har tid att komma förbi. Avundsjuk på bastun, jag hoppas värma upp vår först i maj när jag öppnar upp vårt hus vid havet för årets säsong.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En för mig ny grillolja, det doftade redigt av vitlök om den så jag spädde med lite andra ingredienser och kryddor. Jag gillar att göra efter eget huvud, aldrig så enkelt som att bara hälla på en färdig marinad. Nä, är man gammal köksarbetare med intresse så ska det krånglas till lite ;)

      Lammstek är en klassiker, men det var något år sedan jag gjorde det nu. Förr brukade jag köpa ett helt lamm av en gammal kollega alldeles lokalt i närheten av stugan. Men det har inte blivit av de sista åren.

      Bastun byggde jag själv 2009, ett bra beslut. Hade gått och sneglat på den perfekta platsen på tomten där det stod ett fallfärdigt plåtskjul. Så jag rev det och byggde mig en kombinerad vedeldad bastu och relax. Något år senare kompletterade jag med ett stort trädäck mot havet. På sommaren äter vi nästan alla våra måltider där.

      Radera
  4. Glad påsk i efterhand! Jag har ätit gott och ridit en massa. Försök ignorera det trista, gråa regniga vädret. På hästryggen märker jag tack och lov inte sånt, men det är jobbigt när man åker hem och är genomblöt. Hoppas din påsk blev bra också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God mat har det blivit, men inte någon ridning. Däremot kör vi förbi några hästgårdar på vägen ut till landet och konstaterade att några hästar stod mest och sov i solskenet och några var ute å rörde på sig.

      Vädret har varit toppen avseende blå himmel och solsken men däremot har det inte varit många plusgrader i luften och en lite kall vind från havet.

      Kör hårt med din Utmaning !!

      Radera
  5. Glad Påsk i efterskott. Har haft mycket att göra i livet så datorn har fått ta en paus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma till dig, och jag vet hur det är. Själv var jag frånkopplad helt från omvärlden (internet och dator), ja telefon hade jag såklart, fredag till måndag eftermiddag. Men det går bra det oxå har jag lärt mig.

      Radera