torsdag 23 januari 2025

Swedbank +43,2%

Rapportsäsongen är över oss. Det är inget jag någonsin följer med något större fokus, inte mycket man kan göra åt dess utfall hur som helst. Ibland blir det jättebra (oftast faktiskt), ibland (mindre ofta) skiter det sig kapitalt. Som i fallet Castellum eller SBB, som hyllades och sedan hyllades betydligt mindre.

Idag var tydligen en sån där bra dag för mig som enträgen utdelningsinvesterare. 

Mitt 10e största individuella innehav (av totalt 211) Swedbank meddelade först igår att de höjer sin utdelningspolicy till att dela ut i intervallet 60-70% av vinsten. Tidigare var den policyn 50%. De signalerar därmed att välkända svårigheter lämnas bakom sig i väntan på nya grundstötningar.

Nu idag meddelar de i kölvattnet av den uppgraderade utdelningspolicyn att de höjer kontantutdelningen från 15,15 Kr (2023) till 21,70 Kr (2024) per aktie. Brukar betalas ut i början av april månad och innebär en höjd kontantutdelning om 43,2%.

Sedan 2020 har jag successivt ökat min exponering i både Swedbank och de andra storbankerna för att skapa kassaflöde i pensionsfonden och en god frihetskvot med möjlighet till att hoppa av från Cirkuslivet. 

Min diversifiering är i dagsläget i princip likartad mellan storbankerna med hemvist i Sverige. De kvalar alla in kring plats 10 storleksmässigt i pensionsfonden Northernlights Globalfond.
  


Mitt engagemang i Swedbank har successivt utökats


Det är inte varje dag man får en löneförhöjning om 43,2%. Faktiskt betydligt oftare, om jag nu tänker till lite extra, för den arbetsbefriade inkomsten än för den arbetspliktiga 👀. 

Tur att man har slutat med arbetsplikten.



Nu kommer skatteåterbäringen !!



Har du något direktägande
i de svenska storbankerna !??


// Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

  1. Hej, utdelningshöjningen är trevlig. Dock äger jag ej Swedbank. Tycker deras ledning är svag för att inte säga direkt undermålig. De gör om samma misstag gång efter annan. Det verkar inte finnas någon direkt styrning från en splittrad ägarkonstellation som tillåter stolpskott till VDar för stor frihet.

    Däremot äger jag övriga 2 svenska storbanker + Nordea samt större amerikansk investmentbank.

    Är mycket nyfiken på Handelsbankens rapport, för att se om nya VDn lyckats få fart på de strukturella besparingarna han påbörjat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med åren har jag försökt plocka bort mig själv och mitt eget "tyckande" ur ekvationen. Ibland har jag tyckt rätt, ibland har jag tyckt fel. Ur det konstaterandet formerades "219 Regeln" som är ett blogginlägg jag skrev sarkastiskt och skämtsamt men som faktiskt beskriver min investeringsfilosofi ganska väl.

      Även jag äger SEB, SHB och Nordea. Blir därmed spännande att även höra deras rapporter. Fast jag har ingen aning om när de kommer, det är dock inget jag lär kunna missa i det brusande flödet från finanstwitter. Äger även ett antal Kanadensiska och USA banker, gillar diversifiering. Det ska vara många olika korgar att lägga äggen i.

      Vi hoppas på fortsatt goda rapporter och utdelningshöjningar !!

      Radera
  2. Svar
    1. Jag indirektäger SEB genom "PLUS Allabolag Sverige Index" och genom "SEB Sverigefond" äger jag Swedbank, Nordea, Danske bank, SEB och Handelsbanken.

      SEB Sverigefond är också en sån där som man hittar till lägre avgift hos AMF. Så nu har jag avslöjat att jag inte bara är indexkramare.

      Radera
    2. Men då får du dessa utdelningar ackumulerade in i fonderna istället. Å när du behöver shoppa mer smink, champagne och solsemestrar så säljer du bara av valfri summa. Allt är frid och fröjd 👀.

      Radera
  3. Har någon mindre post med SEB som bevakningspost, men har inte kommit till skott med några inköp. Det mesta ligger i globala indexfonder just nu och jag har inte så mycket mer cash att trycka in på börsen för tillfället. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har byggt min egen utdelande indexfond under några år. Nu känns den ganska färdig, mindre justeringar kommer man naturligtvis aldrig ifrån. Numera går det mesta av kontantutdelningarna in i utdelande klasser av fonder och ETFer.

      Mer av samma alltså, fast ändå lite annorlunda 👀.

      Radera