söndag 4 augusti 2024

Utdelningar Juli 2024

Juli månad är nu över och var precis som vanligt min Hemestermånad och vilket tidigare redogjorts för så var det en period av underbar dekadens avseende Vin, Kvinnor, Spotify Premium och en liten bit Litteratur. Vad gäller ekonomisk aktivitet så var det även där i princip totalt stiltjebälte, högtryck och inte ett moln vid horisonten. 

Augusti månad har som kunde befaras öppnat mer volatilt. Det är dags att röra runt i getingboet och väcka oss allihopa från en invaggad falsk säkerhet av att utveckling bara kan gå åt ett håll. Men så där är det alltid, solida uppgångar följs av tvära kast på nedsidan. Inget att oroa sig för, bara försöka hitta en lokal minpunkt och trycka på Köpknappen om man har likvider och önskar investera.

Den låga ekonomiska aktiviteten under Juli månad avspeglas tydligt i månadens totala inköpsfrekvens vilka är 3 till antalet och utförda med stor bekvämlighet. Ingen stock-picking så långt ögat kan nå.
  


Juli månad karakteriseras av låg intensitet i pensionsfonden


Som synes sitter jag nu bara och håvar in arbetsbefriad inkomst och återinvesterar den därefter med jämna mellanrum i min pensionsfond Northernlights Globalfond. Den senaste tiden har insatserna gjorts i den utdelande ETF:en iShares World Equity High Income UCITS ETF USD (Dist).

Den arbetsbefriade inkomsten under Juli månad deponerades in i min pensionsfond av inte mindre än 65 stycken ystra och trofasta bidragsgivare:

  • Bank Of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank Of Commerce, Sysco, Aker BP, Cisco Systems, Kesko Oyj B, Wisdom Tree Europe Equity Income UCITS ETF, National Grid Transco ADR, Main Street Capital, Realty Income REIT
  • Cardinal Health, WP Carey REIT, US Bancorp, STAG Industrial, Ladder Capital, Avalonbay Communities, Slate Grocery REIT Unit, Pizza Pizza RoyaltyCorp, NorthWest Healthcare Properties REIT Investment Trust Unit
  • Algonquin Power & Utilities, Cincinnati Financial, BCE, Mondelez International A, Franklin Resources, Essex Property Trust, Medtronic, Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF, Illinois Tool Works
  • Best Buy, TotalEnergies ADR, GSK ADR, Altria Group, Bilia A, Eastman Chemical, Omnicom Group, Medical Properties Trust, Philip Morris, Merck & Co, JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (Dist)
  • Iron Mountain REIT, Cibus Nordic Real Estate, Fabege, Kimberly-Clark, Fastighetsbolag. Emilshus Pref, Corem Property Group D, Corem Property Group Pref, Sagax D, Community Trust Bancorp, Coca-Cola, Genuine Parts
  • Broadcom, Boston Pizza Royalties Income Fund Unit, Digital Realty Trust, Crown Castle, Ares Capital, CTO Realty Growth, Simon Property Group, PepsiCo, BW LPG, M&T Bank, Lockheed Martin, Great-West Lifeco Inc, Valero Energy, BP Plc  

En jämförelse med motsvarande månad år 2023 visar på en ökning om +4,2%. Inga enorma ökningar nu när det är endast den arbetsbefriade inkomsten som återinvesteras och jag fortsatt låter Sparkvot från arbetslivet (lönecheckarna) gå in i Buffertkassan. 

Den likvida delen av min ekonomi uppgår i dagsläget till 6 årsutgifter.

Men jag får nog lov att erkänna att det nu kliar lite i fingrarna att börja köpa in mig med en andel av likviditeten. Klurar på en ny (för mig) variant av investeringsupplägg för att ytterligare skapa flexibilitet i det framtida kassaflödet i pensionsfonden.

Mer om det nya kompletterande upplägget i separat kommande inlägg. 



Juli månad år 2024 slutade med +4,2% jämfört med år 2023


På årsbasis inte mycket nytt och spännande. Men det är klart att vara FI för tredje året i rad och nu med rask takt närma sig Målet för 2024 är för mig personligen spännande och samtidigt svårt att ta in i medvetandet. Känslan av att "det är någonting som inte stämmer med allt detta" kryper på. 

Det är väl bara att konstatera att den nu snart 12 år långa Resan mot ekonomisk Frihet via investeringar, och innan dess "ett helt liv" av sparsamhet utan uttalat Syfte eller Mål, närmar sig slutet. 



Målet för 2024 är i sikte !!


Frihetskvoten för Juli månad landade på 1,11 vilket innebär att månadens utgifter täcktes till 111% av den arbetsbefriade inkomsten. 

På motsvarande sätt summeras året så här långt, dvs Januari-Juli 2024, till en frihetskvot av 1,84. Mars, April och Maj är goda månader för Utdelningar in i pensionsfonden.

Målet för helåret 2024 är att landa på en frihetskvot av 1,5.
 


Frihetskvot i Juli 1,11 och YTD 1,84



Hur har du upplevt ditt 
investeringsår 2024 ??


// Northernligthsinvestment

8 kommentarer:

  1. Det har inte hänt mycket under sommaren i min portfölj heller. Mest köp i redan existerande innehav.

    Tidigt under året gick jag på ett par nitar som gjorde att jag halkade efter index med en 5% eller så. Nu när det går kraftigt nedåt är min mer defensiva portfölj på gång att "komma ikapp". Så någonting "positivt" finns det med nedgången i alla fall =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag, och kanske även du, är väl å pass långt gångna i inköpsprocessen (skyffla in pengar och hålla en filosofi) att det inte är några tvära kast längre. Iofs avser jag då göra en kompletterande strategi under hösten. Mest bara för att jag är nyfiken på ngt annat. Det berör kanske 10% av totalen i slutändan. Så inte speciellt tvärt kast där heller.

      Min tråkportfölj som är kraftigt diversifierad har överpresterat index mest hela året. Det var -1,2% i fredags när det rasade ganska kraftigt i omgivningarna. Å andra sidan är det sällan som det överpresterar en längre tid. Men den relativt låga volatiliteten passar mig bra i nuläget.

      Radera
  2. Ja investeringsåret 2024 har gått riktigt bra. Har överpresterat alla index, vilket är kul då det inte händer så ofta. Annars lite lugn ombalansering och större inriktning mot ETF-er nu när det äntligen börjar dyka upp sådana som delar ut 7-9% tack vare covered calls. Är dock besviken på JGPIs senaste utdelning om endast 5% DA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kört samma deal ett tag nu, huvudsakligen investerat utdelningarna in i kontantutdelande ETFer. JGPI är en av dessa. Bara acceptera att det kommer pendla en del i nivå, landar det på 7% långsiktigt är jag nöjd.

      Radera
  3. IRM just issued a very nice dividend 10% raise. Guess living in decadence rewards well 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Noted IRM sharp increase on Twitter (X). It was gratifying. IRM occupies 0.91% of my heavily diversified pension fund. 4-5% average increase per year is my future hope for the total.

      Radera
  4. Köpa bil räknas inte som investering va?! Inte ens om den är begagnad?

    Avkastningen under 2024 räckte med god marginal till att betala av billånet alldeles före nedgången i augusti, det kändes bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite kuggfråga på det där såklart. Även bilar kan öka i värde, om det nu är vad som räknas som investering. Sedan kan naturligtvis ett absolut behov finnas för en begagnad bil så att man kan ta sig till och från något som genererar likvida medel att investera mer traditionellt. Till exempel genom att köpa Investor eller en billig indexfond.

      Avkastningen kommer och går hela tiden, förhoppningsvis är trenden positiv med tiden. Men man är aldrig så bra som vad ett ATH utvisar, inte heller så dålig som ett Low.

      Bra gjort att betala av lån via avkastning !!

      Radera