fredag 16 juni 2023

Köper B3 och Softronic

Konsulter inom IT och Management har länge varit en ganska vit fläck på min i övrigt brokiga investeringskarta. Har mestadels överlåtit denna typ av bolag till indirekt ägande via fonder. 

Generellt är min inställning till konsulter något njugg. Har naturligtvis stött på dem regelbundet under arbetslivet. Principiellt är konsult fortfarande för mig ett skällsord, i nivå med advokatfirman RIVE, som näppeligen ens ska användas i nödsituationer. Dyrt är det också.

Det senaste året har jag trots detta ändrat lite på min investeringsfilosofi visavi just denna typ av bolag. Ework Group och Tietoevry började jag köpa in mig i redan under hösten 2022. Som vanligt inriktar jag mina investeringar mot utdelande bolag. Mitt resonemang i det avseendet är helt enkelt att det är att betrakta som positivt med vinstdelning till aktieägarna.

Nu har jag tagit det hela ytterligare ett steg längre och utsett 2 nya kandidater till min pensionsfond, B3 Consulting Group och Softronic B, där jag ska börja köpa in mig successivt. 


B3 Consulting Group (B3) Portföljandel 0,12% B3 Consulting Group är ett konsultbolag. Bolaget är specialiserade inom IT och managementlösningar inriktade mot små- och medelstora företagskunder samt offentlig sektor. Tjänsterna är huvudsakligen inriktade mot digitala lösningar, affärsstrategi, organisationsförändringar samt IT-processer. Bolaget grundades under 2003 och har sitt huvudkontor i Stockholm.



B3 Consulting Group är inne i min pensionsfond



Softronic B (SOF B) Portföljandel 0,06% Softronic är ett IT- och managementbolag. Bolaget levererar ett brett utbud av konsulttjänster som innefattar lösningar inom affärssystem, digital marknadskommunikation, e-hälsa, kontorsstöd samt försäkringssystem. Bolaget grundades ursprungligen 1984 och innehar verksamhet runtom den nordiska samt baltiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.



Softronic B tog nyligt plats i pensionsfonden


Små inkrementella baby-steps för att se om de platsar långsiktigt i min pensionsfond. Det är alltid min återhållsamma arbetsmetodik. Investor är ett förträffligt bolag. Men man behöver ändå inte satsa allt på ett kort. Inget kort är någonsin helt säkert.




Jag ska bli konsult när jag blir stor !!



Ha en trevlig Helg !! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

  1. Rätt skött kan konsulter nog vara bra, men om det t ex är managementkonsulter som "bara" ska legitimera en förändring för de anställda som ledningen inte själv vågade göra så är det kanske inte så bra utan bara dyrt - vill nog påstå att jag själv varit en sådan ett tag.

    Advokatfirman RiVe hade jag missat till alldeles nyligen men nu har jag med stor behållning sett dokumentärserien "Skamlös" på SVT Play som handlar om RiVes ägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har deltagit i massor med kurser och "projekt för förändring/omorganisation" genom åren. Bull-shit bingo för det mesta. Det enda abvändbara som jag egentligen tagit med mig från det där och reflekterat över är:

      Alice: Vilken väg ska jag välja ?
      Katten: Vart ska du då ?
      Alice: Jag vet inte vart jag ska.
      Katten: Om man inte vet vart man ska spelar det ingen roll vilken väg man tar.

      Jag har kollat på delar av den där "Skamlös". Väldigt underhållande, en skildring av vad som kan hända när människor utan skrupler (och psykopati-sociopati) får härja fritt.

      Radera
  2. Huh? Finns det fortfarande bolag du inte äger??? :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha...vissa indexfonder har 1500+ innehav. Dit är det fortfarande en bit kvar.

      Radera