måndag 7 september 2020

Numeriska värden Augusti 2020

Numeriska värden för Augusti 2020 av betydelse för mig personligen:

Utdelningsökning +42%
Denna mediokra utdelningsmånad blev det endast 42% mer kontantutdelning jämfört med motsvarande månad förra året. Utdelningarna inkom från 36 stycken olika värdepapper.

Orsakerna står troligtvis att finna i sjunkande dollarkurs, slopade/krympta utdelningar från några källor samt att den ökande andelen svenska värdepapper som jag investerat i från Mars månad och framgent nu börjar få genomslagskraft.

Jag nöjer mig, utan någon vidare djuplodande analys, med att konstatera detta relativt sett magra facit och hoppas på bättring till September månad.

Glädjande dock att portföljen börjar nosa på ATH nivåer. Det är dock inte mitt främsta intresseområde avseende ekonomin. Jag är mer lagd åt att skapa kassaflöde.

Utdelningsökning YTD +126%
Målsättningen för helåret 2020 är att dubblera (+100%) summan kontantutdelningar som trillar in på kontot jämfört med år 2019. Fortsätter att hålla fast vid den målsättningen.

Kroppsvikt 109,8 kg
Status quo. Träningsanläggningarna har nu öppnat upp igen vilket borde vara positivt för en äldre herre som alltid hittar någonting att skylla på vad gäller att ge sig ut i Moder Natur och motionera utan skivstång eller hantlar.

Lägg därtill att jag börjat cykla till och från Cirkustältet, hem på lunchen samt till och från gymmet när jag om kvällen vinkat farväl och kastat den sista mjälla Sillbiten till Sjölejonen. Fyra minuter enkelresa från hemmet med cykel till Manegen kan väl inte betraktas som alltför ansträngande. Men människan är av naturen en latoxe. Tur med vädret har jag hittills även haft mestadels.

Sparkvot 66%
Lite sämre än förväntat för månaden. Det blev ett oväntat inköp av bensindriven grästrimmer då min gamla drog sista sucken förra året. Grannen skulle byta upp sig från sin två år gamla i nyskick varande kvalitetsfabrikatsåg. En kraftfull pjäs som jag fick till samma pris som motsvarande Biltemavariant.

Har man fem byggnader med tillhörande trädgårdsomgivningar att sköta om så måste man ibland investera i lämpliga maskiner.

Nästa månad blir däremot troligtvis katastrofal utgiftsmässigt.

Ny skottkärra är precis införskaffad. Även här säckade min 30 år gamla Maja ihop, jord spreds där den inte var avsedd att spridas, varvid jag fick mig en utskällning så att öronen fladdrade. Mot en kvinnas vrede är man chanslös även om man väger dubbelt så mycket och lyfter 4 gånger så mycket i bänkpress. Inte törs man ju slå tillbaka heller.

Nästa månad avser jag även att teckna mig för en utökad byggrätt på tomten (mer än fördubbling jämfört med nuvarande rätt) vilket framtidssäkrar eventuella kommande projekt. Det är dessutom, liksom i fallet med indragning av fiber, att betrakta som en investering vilket ger en större framtida värdeökning än den initiala investeringen.     

Grad av likviditet 54,4%
Sitter fortfarande på en möjligtvis alltför stor kassa. Fortsätter med kontinuerliga inköp i aktier, fonder och börshandlade fonder (ETFer). Det vore väl tusan ändå om man inte kan komma under 50% snart. 

Direktavkastning Northernlights Globalfond 4,45%
En ögonblicksbild för genomsnittlig DA för samtliga ingående värdepapper i min personliga pensionsfond. Samtliga innehav kan beskådas i vänster spalt på denna sida.

År 1 pre-FIRE kvot 136%
Ett nytt mätetal som jag inför på grund av att RE i FIRE rimligtvis nu närmar sig alltmer. Min avsikt är att År 1 ska bekostas av redan tidigare fonderade medel.

För närvarande har jag 136% av mina tomgångsomkostnader (fasta räkningar, mat, avgifter, transport etc) för det första FIRE-året samlade på ett nollräntekonto (= dum i huvudet) som är helt utanför den övriga här redovisade ekonomiska sammanställningen.

Det borde naturligtvis vara en betryggande känsla att kunna kliva av när som helst och ha 1,36 år fonderade utan att behöva ta av de medel som är avsatta till investeringar och accelererande utdelningar. Känner ändå inte riktigt av denna säkerhet. Vet inte riktigt var jag står känslomässigt visavi att kliva av Hamsterhjulet. Får köra lite psykoanalys kring detta.

Följer med spänning Investeringsundersköterskans resa.

Den huvudsakliga anledningen till att jag här skjuter över målet är en förväntning om att en nära förestående framtid kommer att innebära större utgifter i någon form. Om utgifterna av någon anledning blir lägre än befarat får överskjutande medel helt enkelt föras över till Avanza för inköp av exempelvis Swedbank Robur Ny Teknik. För att bara nämna ett av många alternativ.

73 de Northernlightsinvestment 4 kommentarer:

 1. Att tveka inför själva RE-delen är min specialitet. Du får dela med dig av vad du kommer fram till i dina grubblerier så kanske jag kan ta till mig något av det. Så länge det inte är mer tvivel bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitjobbigt med såna där lyxproblem. Ska försöka få fatt i en hemlös människa som lever på gatan i Bogota och kolla vad hen har att erbjuda i form av input till mitt (vårt) dilemma.

   Radera
 2. Haha, jag har bara ca 10 månaders utgifter på sparkontot. Men så kommer jag att vara tvungen att jobba några timmar eller ta ut tjänstepension. Så för mig låter 136% av årsutgifterna betryggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är modig du :) Själv kör jag med både hängslen och livrem så man inte tappar brallorna. Enklare för dig som kan ha Kjol...

   Radera