lördag 12 september 2020

INKÖP vecka 34/35/36/37 2020

Det är lördag morgon nådens år 2020. Morgonkaffet, storleksordningen 6 koppar med mjölk, avnjuts i den djupt marinblåa 17 år gamla skinnsoffan. Men det var kvalitet som inköptes på rea, nedsatt halva priset, så den sittmöbeln lär troligtvis överleva mig själv.

Marinblått dessutom never goes out of style. Fråga Håkan Hellström eller vilken random sjöman som helst. Leta efter tatueringar, för det vet vi ju alla att sjömän har tatuerade armar.

Televisionen är som vanligt inställd på CNN, den Trumpfientliga kanalen. Jag tycker om att hålla mig uppdaterad kring skeenden i Världen. Vad som händer nere på byn är betydligt mer ointressant.

Att det är valår i år märks tydligt på CNN rapporteringen. Men det vete tusan om det hjälper mot mannen som uppfann fakenews. När det begav sig förra gången och "grab them by the pussy" kablades ut över klotet gnuggade jag händerna i förtjusning. Nu var det definitivt over and out för den presidentvalskampanjen. Varenda kvinna och troligtvis hälften av männen borde därmed lägga sin röst på Hillary. Men tydligen inte. Ofattbart.

Aktiemarknaderna kanske mår bättre på kort sikt med Trump fortsatt vid rodret. Jordklotets mående långsiktigt är jag däremot mera tveksam till.

Mina investeringar rullar på kontinuerligt enligt plan. Borta är de extrema inköpsnivåerna som förelåg när coronahaussen var som störst. Om detta återkommer är svårt att sia om, men helt omöjligt är det inte. Konsensus verkar konvergera mot en allmän övervärdering i kombination med uppfriskning av minnet för hur spanska sjukan utvecklades epidemiskt när kallare årstider anlände. Det är explosivt material för en finansiell baissesejour.

Personligen har jag senaste månaden företrädelsevis försökt likna mig själv vid en Apa som kastar mina pilar mot den defensiva planhalvan. Flowers Foods Inc är det enda helt nya innehavet.

 • Kesko Oyj B (KESKOB)Kesko är verksamma inom handelsbranschen. Bolaget erbjuder servicetjänster främst inriktat mot livsmedels-, bygg- och teknikbranschen. Störst kompetens återfinns inom utveckling av butikskoncept, kanalförsäljning, E-handelssidor och affärsmodeller. Majoriteten av verksamheten återfinns på den nordiska och baltiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Helsingfors.
 • PepsiCo Inc (PEP)PepsiCo är en global producent av drycker och snacks. Utbudet består av läsk, mineralvatten, juicer och chips. Produkterna vidaresäljs under varierade varumärken, där produktportföljen förutom Pepsi Cola även innefattar Frito-Lay, Gatorade och Tropicana. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades ursprungligen 1898 och har sitt huvudkontor i New York.
 • International Business Machines Corp (IBM). International Business Machines, mer kända som IBM, är ett globalt teknikbolag. Bolaget erbjuder diverse tekniska lösningar som berör analys och datahantering, mjukvaru- och säkerhetslösningar och integrerade infrastruktursystem. Utöver återfinns kognitiva lösningar samt globala finansieringstjänster. IBM grundades ursprungligen 1911 och har sitt huvudkontor i Armonk, New York.
 • 3M Company (MMM)3M är ett amerikanskt globalt innovationsbolag verksamma inom ett flertal olika marknader. Företagets produktportfölj är bred och inkluderar exempelvis tillbehör till hälsovården som stetoskop och elektroder. För industrin produceras tejp, slipband och tryckluftsdrivna pistoler, och för privatkunder finns produkter som block, saxar och skyddsglasögon. Huvudkontoret är beläget i St. Paul, USA.
 • CVS Health Corp (CVS)CVS Health är ett hälsovårdsbolag. Bolaget förfogar över ett flertal apotek och kliniker runtom på den nordamerikanska marknaden. Utöver erbjuds även olika hälsoprogram, specialiserad vård samt digitala lösningar. Kunderna återfinns både bland privata aktörer samt företagskunder. Bolaget grundades 1996 och har huvudkontor i Woonsocket, Rhode Island.
 • Equinor (EQNR)Equinor är verksamma inom energisektorn. Bolaget innehar verksamhet inom prospektering, utbyggnad och produktion inom olje- och gasindustrin, med störst närvaro på den norska kontinentalsockeln. Utöver fokuserar bolaget på utveckling av miljövänliga energikällor, där en stor del investeringar återfinns inom förnybar energi och vindkraft. Bolaget grundades 1972 och har sitt huvudkontor i Stavanger.
 • GlaxoSmithKline PLC (GSK)GlaxoSmithKline, GSK, är ett globalt brittiskt läkemedelsbolag. Bolaget utvecklar och patenterar produkter inom tre affärssegment: medicin, vaccin och hälsovård. Största delen av verksamheten bedrivs inom framtagandet av medicin, där bolaget främst utvecklat läkemedel för diverse andningssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget har idag sitt huvudkontor i Brentford, Storbritannien.
 • Elisa Oyj (ELISA)Elisa är verksamma inom telekombranschen. Bolaget erbjuder tjänster inom kommunikation med störst inriktning mot lösningar som berör fast telefoni, mobil- och internettjänster. Kunderna återfinns bland privatpersoner, företagskunder samt bland offentliga organisationer. Störst verksamhet återfinns på den finska - och baltiska marknaden. Utöver huvudverksamheten erbjuder även bolaget diverse digitaliseringstjänster, främst till sina större företagskunder.
 • Investor B (INVE B)Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med attraktiv värdepotential.
 • Svolder B (SVOL B)Svolder är ett investmentbolag som placerar i noterade börsbolag, främst koncentrerade till nordiska små - och medelstora bolag. Visionen är att vara en långsiktig aktör samt skapa en avkastning som gynnar bolagets aktieägare på lång sikt. Portföljen av investeringar är bred och innefattar ett flertal marknader, främst koncentrerade till industrisektorn. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
 • Fortum Oyj (FORTUM)Fortum är verksamma inom energisektorn. Utöver tillhandahållandet av el erbjuds ett flertal energieffektiva lösningar som värmeoptimering och appar som används för att hålla koll på energiförbrukningen, samt laddarstationer för elbilar. Störst verksamhet återfinns på den nordiska marknaden. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Espoo.
 • Fabege (FABG)Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, transaktion och förädling och projekten behandlar både nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna.
 • Castellum (CAST)Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
 • Atrium Ljungberg B (ATRLJ B)Atrium Ljungberg är verksamma inom fastighetsbranschen. Visionen är att äga, förvalta och aktivt vara delaktig i utvecklingen av fastighetsbeståndet. I bolagets fastighetsportfölj återfinns huvudsakligen kommersiella fastigheter belägna i större svenska städer. Atrium Ljungberg grundades 2006 då LjungbergGruppen sammanslogs med Atrium Fastigheter. Huvudkontoret ligger i Nacka.
 • Realty Income Corp (O)Realty Income är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT). Bolaget fokuserar på att äga, förvalta och underhålla en portfölj av fastigheter som består av större fastighetsbestånd. Bolaget äger fastigheter runtom i hela Nordamerika och utöver huvudverksamheten erbjuds diverse finansiella tjänster. Realty Income grundades under 1969 och har sitt huvudkontor i San Diego.
 • Flowers Foods Inc (FLO)Flowers Foods är ett livsmedelsbolag som producerar och marknadsför förpackade bageri livsmedel för detaljhandel. Bolaget erbjuder färska förpackade och frysta bageriprodukter, liksom bakverk, munkar och bakverksmellanmål. Flowers Foods levererar sina bakverk till kunder i staten Georgia. Bolaget grundades 1919 och har sitt huvudkontor i Thomasville, Georgia.
 • Federal Realty Investment Trust (FRT). Federal Realty Investment Trust är ett amerikanskt fastighetsinvesteringsförtroende (REIT) som fokuserar på att driva och utveckla köpcentrum och handelsfastigheter i diverse storstadsområden runt om den nordamerikanska marknaden. Portföljen av fastigheter inkluderar huvudsakligen köpcentrum som förankras med livsmedelsbutiker, kontor, bostäder och hotell.
 • LyondellBasell Industries NV (LYB). LyondellBasell Industries är ett amerikanskt tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade inom kemi-, plast- och raffinering. Produktutbudet är brett och inkluderar diverse specialiserade polymerlösningar, bränsle, kemikalier och plastprodukter för industriell användning. Störst återfinns inom Nordamerika, Europa och Asien. Bolaget bildades under 2007 när Lyondell Chemical Company förvärvades av Basell Polyolefins. Huvudkontoret ligger i Houston, Texas.

73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Jag skulle inte våga betta på vem som går segrande ur det amerikanska presidentvalet. Man skulle kunna tro att Biden får en promenadseger men att förstå sig på de amerikanska väljarna är lättare sagt än gjort. I och med att de bara har två kandidater att välja på så verkar hatet mot den ena kandidaten styra istället för övertygelsen om den andres förträfflighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många amerikaner är nog trötta på politikeretablissemanget i Washington. I kombination med alla dessa basindustrier, olja, stålverk som försvinner. Missnöje och en snubbe som förnekar forskning och skiter i Jordklotet, "USA First", samlar många röster.

   Radera