Min mormor hade enorma odlingar där längst nere i slutet av Tornedalen. Där nere där det brann på finska sidan under andra Världskriget, tyskarna brände allt i sin väg när de drog sig undan mot det ofrånkomliga slutet. Det fick jag mig berättat som barn, hur hemskt det var med lågorna på andra sidan älven och hur fattigt det var även på den svenska sidan. Då var det kanske bra med ett jordbruk för löken, ärtorna, jordgubbarna, hallonen, svarta vinbären, röda vinbären, äpplena, blåbären, hjortronen, purjolöken, smultronen, potatisen, hästen, korna, grisarna, fåren, laxen och siken.
Från min barndom minns jag konservburkarna som stod i prydliga rader på hyllorna nere i matkällaren. Man drog undan trasmattorna, vävda av morfars gamla arbetsskjortor, öppnade en lucka i golvet och klättrade ner längs en brant trapp med slätnötta steg. Det luktade jord och kyla där nere under huset, jag var nog lite ängslig för att luckan skulle slå igen.
Det var autoklavkokning som gällde som huvudsaklig konserveringsmetod. Jag har vaga minnen från hur konservburkar med grova gummitätningar och snäppspännen travades inne i det stora rostfria kärlet djupt där nere i matkällaren innan det anslöts till vägguttaget. Autoklaven var ett stort schabrak på fötter med många mätare och rattar och ett fasligt väsen när den drog igång, Alfa Laval tror jag fabrikatet var. Men jag kan ha fel, det är mer än 50 år sedan.
Det är trist att just all den där kunskapen har gått förlorad i tik-tok samhällets snuttifiering av kunskapsbanken. På köpet kan tydligen studenterna på landets topputbildningar; läkare, jurister och sjuksköterskor inte längre tillgodogöra sig textmassor eller stava korrekt. Man tarvar istället snuttifierade sammanfattningar av kurslitteraturen och att i förväg veta vilka delar som kommer på tentan.
Definitivt, i detta dystra perspektiv är det ingen idé att ondgöra sig över den bortglömda konserveringskonsten med autoklav. Fokusera istället primärt på att bryta det totala tik-tok samhällets intåg så att inte fördumningen fortskrider.
Om nu inte Kriget kommer såklart. Då ändras perspektivet raskt. För när frysen slutar fungera är det viktigare med konservering än att kunna läsa ordentligt.
Min mor var även hon en ivrig och framgångsrik odlare. Mina föräldrar var pionjärer längre upp i Tornedalen med gurk- och tomatodling i midnattssolens sken under 1950 till 1970-talet. Men därefter har det hoppat över en generation, det gör ju så ibland med de där nedärvda egenskaperna. I det här fallet är det jag som råkade bli plinthästen i trädgårdslivet.
Men det är ytterst trevligt med lite grönsaker i trädgården, bara att gå och hämta när det är dags att tända grillen eller plocka fram wokpannan. Så på den sista varma försommardagen i måndags, nu är det plötsligt 2-3 grader igen och snöflingor har setts singla ner, var det dags att börja förbereda för amatörernas odlingssäsong. Man ska inte ge upp !!
När man räfsar gräsmattor rena från löv blir det en hel del organiskt material. Min tomt är en släntad skogstomt en bit upp i en backe. När den anlades för 35 år sedan drogs stora stenar, som deponerats av inlandsisen, ner för att bilda en upphöjd kant mot den del som fortsatt skulle få vara skogbeklädd. Det innebär en hel del håligheter vid randen som under åren fyllts igen med just sånt där organiskt material från gräsmattor och trädgård.
Nu ska det snart inhandlas odlingsjord i säckar, vanligtvis 40 liter, för att fylla upp odlingsbänkarna så att rädisor, plocksallat, sockerärtor, mangold, spenat, morötter, dill, gräslök och rucola ska kunna spira. Det där måste vara en ganska big säsongsbetonad business med god avance, priserna och försäljningsställena skjuter i höjd/antal varje år och snart kan man väl köpa odlingsjord över disk inne på frisersalonger och inte bara professionella hårprodukter för 400 Kr/liter.
När jag stod där och räfsade nedfallsprodukter i 19 graders försommarvärme så kom jag på tanken att går det inte att bottna odlingsbänkarna med organiskt material för att minska den nödvändiga mängden nyinköpt odlingsjord ?? Sagt och gjort, jag grävde över den gamla jorden till ena sidan av en odlingsbänk, fyllde på med diverse osorterat organiskt material, grävde över allt till andra sidan och upprepade proceduren.
Sedan gjorde jag samma sak med den största odlingsbänken. Det finns totalt 4 odlingsbänkar i trädgårdslandet. Har frågat sambon om hon vill att jag ska bygga fler men 4 är tydligen optimalt antal i dagsläget med hänsyn till alla timmar som måste spenderas i kontorsmiljö.
Det är ju synd att jag, som inte längre behöver vistas i kontorsmiljöer, är så erbarmerligt inkompetent på att sköta trädgårdsodlingar. Då har jag ändå under en 6-7 år sommarjobbat som just trädgårdsarbetare. Tur att det inte var så många kompetenstester förr i tiden innan anställning. Ett Briggs-Myers hade lämnat mig i en prekär situation med byxorna nere vid fotknölarna.
Under hela tiden som löv och bråte avlägsnades från gräsmattorna var jag omringad av kopulerande harar. De börjar tydligen känna vårsaven, i sin fortfarande vintervita päls, stiga i kroppen och tror att min tomt är någon slags mötesplats för amorösa aktiviteter. Förvånar mig inte, många gånger har stora kullar av ulliga harpaltar vistats, kanske till och med sett livets första ljus, under bastun. Ibland har de legat och tryckt under jordgubbsplantornas skugga och då har sambon under ogräsrensning gallskrikit, på sådan nivå att jag trott att en brunbjörn uppenbarat sig, när de plötsligt skuttat iväg.
Men sambon gillar harpaltar skarpt, dock blir hon mordisk när de käkar upp odlingarna. Minns särskilt en gång när hon kom marscherande med bestämda steg upp från trädgårdslandet och väste i mungipan att "Nu är det KRIG !!". Tydligen några ärtplantor som strukit med under en lång utdragen skyttegravskonflikt, men jag deskalerade krigshotet genom att bygga löstagbara hönsnätsbeklädda sidor till just den odlingsbänken.
Innan jag lämnade försommarvärmen på landet för denna gång såg jag mig dock nödgad att hägna in de spirande tulpanerna i rabatten. Ifall hararna efter fullbordad akt känner sig lite snackssugna och ser sig om efter godbitar i kylskåpet.
The Hönsnät Dome upprättad
Som alltid när jag genar i kurvorna och gör något icke fakta underbyggt stiger orosnivåerna i kroppen. Kan man verkligen göra så här ?? Tänk om det blir värre än vanligt ?? Efter några sömnlösa nätter talade så Universum till mig i form av Trädgårdsmästaren på TV4. Hon tipsade om att man kan använda kartong att bottna odlingsbänkar i avsikt att bekämpa ogräs. Funkar i 2 år i alla fall och är en budgetvariant istället för att köpa täckplast och så kan man bottna med löst material från trädgården.
Den kvinnliga trädgårdsexperten avslutade käckt med att konstatera att "å där i kan man sedan plantera vad som helst !!". Kartong är dessutom ingen bristvara i dagens samhälle, kolla gärna vad Postnord anser om ämnet kartongbrist.
Å så drog de goda människorna, trädgårdsmästaren alltså, till med en pedagogisk, så till och med jag fattar, genomskärning av ett odlingsunderlag avsett att minska behovet av att köpa nya säckar med odlingsjord. Kartong längst ner, följt av grenar och kvistar, följt av löv och bås och så allra överst ett jordlager.
Om inte annat fick jag ett verifikat på mitt trevande försök med löv och diverse hopräfsad bråte att bottna odlingsbänkarna med. Nu törs Vi kanske göra samma lika i de 2 andra bänkarna.
Å så drog de goda människorna, trädgårdsmästaren alltså, till med en pedagogisk, så till och med jag fattar, genomskärning av ett odlingsunderlag avsett att minska behovet av att köpa nya säckar med odlingsjord. Kartong längst ner, följt av grenar och kvistar, följt av löv och bås och så allra överst ett jordlager.
Om inte annat fick jag ett verifikat på mitt trevande försök med löv och diverse hopräfsad bråte att bottna odlingsbänkarna med. Nu törs Vi kanske göra samma lika i de 2 andra bänkarna.
I ren eufori cyklade jag under onsdagen, i iskall 3-gradig motvind och hagelskur, till blomsterbutiken och köpte 4 stycken busktomater. Vi gör ett nytt försök även detta år (år 2 med tomater för mig personligen). Förra året blev det 1,5 tomater från 3 plantor (dock ej busktomater) med ett kilopris om 1000 Kr. Det var goda tomater, men inte så goda så att det priset är befogat. Ungefär som att äta på restaurang istället för hemma vid det egna köksbordet.
Buskis har aldrig varit min grej. Men nu ger jag det en chans.
Vad har du för erfarenheter
av trädgårdsodling !!??
// Northernlightsinvestment
Snyggt. Jag önskar att jag hade haft en tomt som varit lite större och inte mestadels bestått av ett gigantiskt trädäck. Men några få odlingslådor har jag. Även om jag är en total nybörjare när det gäller trädgårdsodling.
SvaraRaderaMed det sagt så har jag de senaste dagarna haft nackspärr och ryggont efter förra helgens trädgårdsarbete. Så det kanske är tur att möjligheterna är begränsade sett till volym.
På den tiden när jag odlade egen potatis, det är väl typ 15 år sedan jag slutade med det, och det var dags för potatisupptagning på hösten så var man alltid helt slut i kroppen dagen efter och tyckte sig ha hittat helt nya muskler som man inte visste fanns på baksida lår och rygg. Då hade jag ändå kört tung styrketräning i 30 år.
RaderaÄven idag, när jag räfsar gräsmattor i några timmar känns det i kroppen efteråt. Fast nu är jag gammal, troligtvis äldre i kroppen än i knoppen om jag tyder tecknen rätt.
Gigantiska trädäck vet jag mycket om, jag har totalt 100 kvadrat på mina byggnader. Har byggt alla själv, även det kändes i kroppen. Men nu är det ju gjort.
Är dina rubriker inspirerade av dängor från förra seklet?
SvaraRaderaVi hade ingen autoklav hemma, men tror det fanns hos någon kompis. Mor använde ugnen för sterilisering av burkar, men i ärlighetens namn var det inte så mycket konserverande som utfördes. Mest sylt och saft, men där tror jag vi var i stort sett självförsörjande när vi var små. Alltid roligt att lyfta paraffinet från en ny syltburk för att se om den blev tillräckligt steriliserad. Det vi fick upp ur vårt lilla trädgårdsland var iofs flera olika primörer, men inte större mängd än att det konsumerades relativt omgående.
Även om jag förstår tjusningen med egenodlat så är inte trädgårdsskötsel mitt intresse, håller mig till enkla saker som potatis till midsommar och rabarber till paj.
Haha...nu hann jag justera rubriken lite före jag läste din kommentar, la till "i Norr" eftersom det bara var beige färger överallt. Förutom lite ljusgrön perenn gräslök som börjat spira i bakgrunden. Norr och Söder...det är en j-vla skillnad mellan de delarna av Sverige.
RaderaMen ibland kan mina rubriker vara inspirerad av gamla dängor, i inlägget "Dylan" skriver jag lite mer om mitt musikintresse och då Dylan specifikt.
Den där autoklaven var egentligen inte i min egen familj, den fanns i min mors barndomshem. Alltså i min mormors hem, hon var född 1900 exakt. Mamma konserverade nog mest med den metod du beskriver, även om hon nog som liten flicka hjälpte sin mamma. Någon gång på 1940-talet.
Trädgårdsskötsel är inte heller mitt intresse, antagligen jag därför som jag är så dålig på det. Sedan är min kropp stor och otymplig och stel och osmidig, då blir allt svårare när man ska ner på marken och kräla. I värsta fall tar man sig inte opp igen när man väl kommit ner.
Min minimala erfarenhet av tomatodling är att det inte gar att misslyckas. En gang i tiden hade jag fyra m2 balkong och där ställde jag ut nagra sma plantor. De tog raskt över halva balkongen och jag hade sa mycket tomater att jag inte visste vad jag skulle göra med dem. Och da är jag inte ens särskilt förtjust i tomater.
SvaraRaderaLycka till med din odling!
/Annika
Tack !! Nu känner jag mig redigt nedtryck i skoskaften....👀
RaderaHaha, det var inte min mening och det kan ju möjligen ha en del att göra med i vilken klimatzon man bor i.
Radera/Annika
Det är OK, jag ska till min fasta psykologtid nästa vecka. "Annika var dum med mig...."
RaderaHåller mig till tomater och potatis, de brukar växa så att det knakar trots att jag slutat att köpa gödsel eller specialjordar. Ibland slinker det ned några sättlökar också.
SvaraRaderaSlutade med potatis för ca 15 år sedan, den delen av trädgårdslandet (ungefär halva) fick bli gräsmatta istället. Efter det har jag även planterat rabarber och krusbärsbuskar på den delen. Tror det får bli att följa efter med några svarta vinbärsbuskar till, om nu inte sambon ändrar sig och vill ha fler odlingsbänkar.
RaderaVinbärsbuskar är det lägst odds på.
I do the same with my garden though we nicknamed it lasagna gardening because of the different layers with cardboard then twigs or cuttings topped off with leaves. Like you I only have 4 boxes.
SvaraRaderaOnly mistake I made is I should have made them higher so I could sit in a chair to weed, prune, or collect the bounty. When I first started it was easy but now my back will disagree with me at some point. Definitely out of shape but my wife says round is a shape as if that will cheer me up 😂
Lasagna gardening 👀😄 Maybe this is a breakthrough for me in horticulture. In any case, it will be practical to be able to deposit some of the waste closer to the source instead of carting it to the landfill. And lower costs on top of that.
RaderaIt really takes a lot out of your backside to keep up with farming, we feel that today on Sunday evening after 2 days of raking and planting and digging.
My shape is more in the square direction 😄. Thats a tough wife man !! 😄
Nu börjar man känna igen den gamla goda NLI med sina roliga och finurligt skrivna texter! När jag läser jordnära ärliga inlägg som får mig att dra på smilbanden eller skratta, då är det precis en text i min smak. Allt behöver inte handla om ekonomi och investeringar men det är säkert en fråga om ålder och vilken fas man är i investerarlivet och det vanliga livet.
SvaraRaderaOdling ligger mig varmt om hjärtat men det är nog ingen nyhet för de som läser min blogg. I år har jag dock uteslutit många grödor, jag tar ju tillvara med inläggningar så gurka och Rödbeta får stå över i år och likaså majs. Det jag satsar på mest i år är Morötter och lök samt potatis.
Men våren har varit skit ur odlarsynpunkt. För torr och för kall. Jag hade för första gången persikoträden att blomma men fick frostnätter så varenda blomma trillade av.
Vädergudarna har inte varit på något särdeles bra humör i år så jag räknar inte heller med någon fortsatt framgång. vissa år är sådana (när man inte har växthus) och det får man acceptera som hobbyodlare. Jag önskar dig all framgång i dina försök och det var ju fina bänkar du byggt!
Mvh // PP
Tack, ja jag blandar och ger. Såna här inlägg river jag bara av i ett enda svep, utdelningsinlägg blir ju månadsvis. Men av min bloggbeskrivning framgår att det är ekonomi, dagbok och memoarer i ett enda sammelsurium. Sitta och analysera aktier är så trist så man somnar. Jag överlåter det åt de som är betydligt bättre än vad jag är, fast jag kan ju läsa sammanfattningarna 👀.
RaderaJag har förstått att du gillar odling. Persikoträd är bara en våt dröm för oss nästan längst upp längs norrlandskusten. Björnbärsplantorna som vi planterade för 3 år sedan verkar ha gett upp efter denna vinter. Jordgubbsplantorna verkar oxå haft det kämpigt, gapar många tomma gluggar i den delen av landet men sambon har igår planterat 24 nya plantor. Så får vi hoppas att de tar sig bra.
Bänkarna byggde jag av överblivet virke och målade med lasyr. Tror de klarar en 5-6 år till. Men med tiden bryts det mesta långsamt ner till sina minsta beståndsdelar. Det är väl därför man väljer att gå i FIRE 👀.
Jag vet såklart inte vad du kollar på Tiktok, men både där och på Instagram finns det många konton med ungdomar som konserverar burkar med tomatsås, grönsaker och köttgryta, i ugn, kastrull eller inkokningsapparat.
SvaraRaderaVad bra !!
RaderaNu skrev jag mest om det som uppdagats på landets utbildningsinstitutioner kring lärande och hur, inte bara jag alltså som anser detta, att tik-tok och liknande medier försämrat det klassiska inlärande via skriven text och de massiva volymer av kurslitteratur som förekommer i samband med högre utbildning.
Tik-tok har jag aldrig kollat aktivt på annat än ibland via någon snutt som publicerats på Twitter. Så kommer det fortsätta vara i mitt liv.
Sån där "planteringsjord" som säljs i 40liters plastsäck utanför byggmax ser exakt ut som trädgårdkompost. Lite pinnar och träbitar och förmultnat diverse. Kanske har de tillsatt någon gödsling också innan de plastade in det?
SvaraRaderaJag är ingen expertodlare, håller mig till sånt som inte kan misslyckas om man bara kommer ihåg att vattna. Tomat, morot, potatis & gurka.
Jag tror allt mer på det där konceptet att blanda in diverse trädgårdsavfall i botten på bänkarna och planteringsjord överst, inte minst nu efter medhåll från Trädgårdsmästaren själv på TV4 och SDG på andra sidan Atlanten...lasagna gardening här ovanför.
RaderaRädisor verkar svårt att misslyckas med i vår trädgård och mangold växer oxå som tusan. Mangold är gott att köra ner i wokpannan, så även egenodlad spenat.
Jag håller med Isadora, det är på gång en förbättring i de yngre generationerna när det gäller både intresse för självhushållning och preparering inför sämre tider.
SvaraRaderaSe nu till att vattna dina nya tomatplantor ofta och ge dem stora krukor och lite gödning om några veckor och sedan regelbundet. Tillämpad kunskap om blommor och bin underlättar, särskilt om inte humlorna är så flitiga!
Min egen trädgård består likaledes av pallkragar och där sås sallat i olika former, rädisor och sockerärtor. En liten kryddodling brukar vara gott att plocka i från och ha i maten.
Om man är lagd åt att läsa bloggar för att lära så saknas det ju inte såna avseende odling av ätbara växter; Sara Bäckmo och Farbror Grön hör väl till mer kända i trädgårdslandet. Båda skriver dessutom om livet och andra saker än sitt eget huvudämne, där Sara Bäckmo rönt uppmärksamhet för sin syn på arbetstid medan barnen var små.
Ja det är positivt med den nya gröna vågen som förhoppningsvis sprider sig. Om nu inte ungdomarna fastnar vid sina smartphones såklart.
RaderaDet gick inte att få plats med jättestora krukor typ 10 liter i miniväxthuset. Så de fick ca 4 liter på fötterna. Vattning är ett bekymmer, det får bli lite fler resor ut på landet såklart. Förhoppningsvis drar de mindre vatten under dessa svala och molniga dagar som råder just nu.
En fördel detta år (förhoppningsvis) är att miniväxthuset nu placerats i själva trädgårdslandet (förra året var det uppe på husets altan) i närhet av hallonbuskarna och där brukar humlorna vara som tokiga när de börjar blomma. Tyvärr inte sett till så fasligt många humlor ännu och även blommor lyser med sin frånvaro än så länge.
Ska kolla upp lite bloggar. Kanske lägger dem i i blogglistan, vissa hävdar ju att det finns ekonomi i att odla själv. Inget jag märkt av men jag är som sagt kass på den sortens ekonomi.
Hej! Vi har en solcellsdriven vattnare som droppar vatten på plantorna. Funkar bra. Tar vatten från hink/dunk.
SvaraRaderaHälsningar Åke
Bra idé !!! Jag har funderat på att avleda vatten från hängrännorna på en närliggande vedbod till en större tunna på marken i trädgårdslandet. Då kan man ju kombinera det med den där miljövänliga bevattningsanläggningen !!
RaderaÅ nästa gång de ringer en försäljare från något solcellsföretag så kan jag käckt utbrista "se solceller det har jag redan !!" 👀.