lördag 12 december 2020

Köp och Sälj vecka 50 2020

Även denna vecka genomfördes ett Sälj i portföljen. Det var Westrock Co (WRK), ett globalt förpackningsföretag inriktade mot livsmedels- och sjukvårdsindustrin som efter en fin kursuppgång fick packa sina pinaler i en bananlåda och lämna in passerkortet nere i receptionen. 

Naturligtvis ett otacksamt beteende från Direktoratets sida. Men med de nya LAS-reglerna kan det bli sådär ibland.

Absolut inget fel i bolagets verksamhet. Kan nog utvecklas positivt på sikt, men de slaktade för en tid sedan sin utdelning med nästan 60%. Förhoppningsvis lyckas jag sätta detta kapital i arbete på ett bättre vis på annat håll. Bye bye Westrock.....

Amgen Inc (AMGN) är ett nytt innehav i min portfölj. Tog in en startposition och följer utvecklingen framöver för eventuella fortsatta inköp. Trevligt att träffas Amgen och välkommen till Northernlights Globalfond !!, du finner en nystädad ledig arbetsplats ute i kontorslandskapet bland dina hårt arbetande kollegor. Direktoratet kommer löpande hålla dig informerad om din arbetsprestation.

Under veckan uppnåddes 2 nya ATH dagarna 9e och 10e December. Det var framförallt dollarkursen som för ovanlighetens skull drog åt rätt håll.

Samtliga transaktioner (inköp) under vecka 50 i Northernlights Globalfond:

Telenor (TEL). Portföljandel 0,8% Telenor är ett telekombolag. Bolaget levererar abonnemang, mobilt - och fast bredband, telefonnät, samt tillhörande mobila tjänster som molnbaserade tjänster och diverse program, både för privata – och företagskunder. Idag innehas global verksamhet främst koncentrerat till Norden, Europa och Asien. Telenor har anor tillbaka till 1855 och har sitt huvudkontor i Fornebu.

Axfood (AXFO). Portföljandel 0,73% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Cloetta B (CLA B). Portföljandel 0,43% Cloetta är en tillverkare av konfektyrprodukter. Bolagets produkter säljs på global nivå via egna varumärken och innefattar huvudsakligen choklad och snacks. Varumärkena inkluderar Läkerol, Cloetta, Jenki, Kexchoklad, och Sperlari. Störst verksamhet återfinns idag på den nordiska- och europeiska marknaden. Bolaget grundades i Köpenhamn 1862 och har idag sitt huvudkontor i Solna.

Castellum (CAST). Portföljandel 1,4% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Amgen Inc (AMGN). Portföljandel 0,14% Amgen är ett globalt bioteknikbolag. Bolaget är idag specialiserade inom utveckling av läkemedel för patienter som lider av allvarliga sjukdomar. Produktportföljen består av olika varumärken, inkluderat Neulasta och Neupogen, läkemedel som är utvecklat för att förhindra infektioner vid kemoterapibehandling. Bolaget grundades 1980 och har sitt huvudkontor i Thousand Oaks, Kalifornien.

Telia Company (TELIA). Portföljandel 1,2% Telia Company är verksamma inom telekombranschen. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till när Telia slogs samman med Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Kesko Oyj B (KESKOB). Portföljandel 1,4% Kesko är verksamma inom handelsbranschen. Bolaget erbjuder servicetjänster främst inriktat mot livsmedels-, bygg- och teknikbranschen. Störst kompetens återfinns inom utveckling av butikskoncept, kanalförsäljning, E-handelssidor och affärsmodeller. Majoriteten av verksamheten återfinns på den nordiska – och baltiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Fortum Oyj (FORTUM). Portföljandel 2%  Fortum är verksamma inom energisektorn. Utöver tillhandahållandet av el erbjuds ett flertal energieffektiva lösningar som värmeoptimering och appar som används för att hålla koll på energiförbrukningen, samt laddarstationer för elbilar. Störst verksamhet återfinns på den nordiska marknaden. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Espoo.

Altia Oyj (ALTIA). Portföljandel 0,76% Altia Group är en finsk producent av alkoholhaltiga drycker. Produktportföljen består av vin och sprit som marknadsförs under olika varumärken, där de mer kända inkluderar Koskenkorva, O.P Anderson, samt Xanté. Störst verksamhet återfinns i Norden och Baltikum, samt exporteras produkter till återförsäljare inom Europa och Nordamerika. Bolaget grundades ursprungligen 1888 och har sitt huvudkontor i Helsingfors.


I den kapitalförsäkring som härbärgerar mitt FIRE Year One kapital genomfördes även planenliga veckovisa inköp i nedanstående fonder. Med start avses 18 November 2020.

Observera här att eftersom jag i rådande klimat snittar in mig i kontinuerligt stigande kurser blir min aggregerade utveckling naturligtvis lägre. Den ligger på +4,5% sedan start.

Om det allmänna klimatet ändras kommer jag kraftigt öka investeringstakten under den perioden. 

Det finns även en viss sannolikhet, om än låg, för att jag får ett totalt psykbryt och likt ZeroStrategy goes fullkomligt bananas och kastar in en gigantisk summa vid ett och samma tillfälle.

Dock låg sannolikhet för detta scenario. 

MS INVF US Growth A. (+13,7% sedan start) Största innehav: Zoom Video, Square, Shopify, Amazon, Veeva Systems, Intuitive Surgical, Spotify, Carvana, Trade Desk, Twilio.

MS INVF Global Advantage A(+10,8% sedan start) Största innehav: Sea, Shopify, Ayden, Square, Veeva, Intuitive Surgical, Spotify, Royalty Pharma, Farfetch, Atlassian.

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK(+5,5% sedan start) Största innehav: Xinyi Solar, Darling Ingredients, EDP Renovaveis, Vestas Wind, Hannon Armstrong Sustainable, Daqo New Energy, Ormat Technologies, Xinyi Energy Holdings, Scatec Solar, First Solar.

Swedbank Robur Ny Teknik A. (+6% sedan start) Största innehav: Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox, Biotage, Fortnox, CD Project , Take-Two Interactive, Pinterest, Capgemini.

Enter Småbolagsfond A. (+5,2% sedan start) Största innehav: Swedencare, Sdiptech. Musti Group, BHG Group, Embracer Group, Stillfront, Arjo, Instalco, Sagax, Wihlborgs Fastigheter.


73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Du går lite emot strömmen och ökar i norska innehav trots den höjda källskatten. Den kommer förvisso tillbaka till dig efter ett tre år långt gisslandrama och eventuellt några % mindre kroppsfett, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det där. Men resonerade ungefär så som du beskriver. Tror det var något hemvistpapper som skickades in ifjol. Kanske dags att göra det igen ? Det där måste jag kolla upp....

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Fina köp NLI. Jag gillar Amgen, superfin att få in i portföljen.

  Övriga innehav ökar upp kassaklirret rejält!

  SvaraRadera
 3. Har potential för att öka i SJUKVÅRD. Så det kommer jag fortsätta med.

  Målet blir troligtvis att försöka öka mina utdelningar med minst 50% under 2021. Det kommer fortsatt kräva investeringar.

  Tack för kommentar.

  SvaraRadera
 4. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com
  Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera