Jag googlade vetefält i Litauen, man vill ju trots allt ha lite koll så att det inte är nått lurt med det hela, och hittade nedanstående illustration. Ser normalt ut så vitt den erfarna lantbrukaren i mig kan bedöma 👀
Bra timeing hur som helst eftersom matbrödet i frysen började ta slut.
Bra timeing hur som helst eftersom matbrödet i frysen började ta slut.
Limpor från Litauen (3 stycken)
- Limpor är väldigt smidigt att göra eftersom det "sköter sig själv" i hög grad och inte involverar så mycket hanterande för bagaren i fråga, åtminstone inte så som jag bakar limpor, utöver att hålla lite koll på tid och temperatur. Tiderna brukar jag hantera genom att ställa ett larm och lägger mig därefter i en solstol med en bok medans klockan går.
- Dessa limpor blev tillverkade med, i allt väsentligt, användande av beskriven metodik i tidigare inlägg titulerat Dagligt bröd.
- Fram med den gamla Philips Mixamaten. Montera degkrokar & Co.
- Blanda typ 3dl mjöl med 1 påse torrjäst i lämpligt kärl och låt stå i ca 10 minuter. Det gör ingenting om det blir stående längre tid.
- Mät i Mixamatens blandarskål upp 3,5dl fiberhavregryn, 2,5dl grahamsmjöl, 0,5dl rapsolja, 1,5msk salt och 4msk socker. Detta utgör skållningen i din matbrödsdeg men är även del av konsistens- och smakgivare.
- Värm 1 liter mjölk till kokpunkten. Detta utgör alltså degvätskan den här gången. Lite lyxigt med bara mjölk kanske men så fick det bli. Jag körde i mikrovågsugnen typ 7,5 minuter så var det klart. Var lite påpasslig här så det inte kokar över. Mjölk som kokar över har en tendens att orsaka kraftiga svordomar och är generellt en stämningssänkare i hemmet.
- Häll den mycket heta mjölken över det som ska skållas och rör om så det blandas ordentligt.
- Vänta tills det skållade nått temperaturen ca 45 grader.
- Kör igång din Philips Mixamat och häll tidigare iordningställt mjöl + torrjäst i blandarskålen.
- Fyll på med ytterligare vetemjöl under samtidig körning av maskinen. Jag uppskattar att det blev ungefär 12dl ytterligare mjöl tills jag var nöjd med konsistensen.
- Jag körde maskinen under ungefär 9 minuter totalt varvid degen fick sig en rejäl genomknådning och antog nedanstående typiskt degiga utseende.
- Häll upp degen på mjölat bakbord (diskbänk i mitt fall) och rulla runt den lite flyhänt. Känn in konsistensen och tillse förnöjdhet.
- Tryck ner, och ut längs kanter samt hörn, bakplåtspapper i 3st limpformar. Dessa tjänstgör som "mothåll" vid jäsning och gräddning så att brödet inte jäser/stiger över kanten på formarna utan får en uppåtriktad stigning. Ger en bra slutgiltig form på brödet.
- Dela din deg i 3 delar, forma till en utsträckt skapelse och placera i respektive limpform.
- Täck limpformarna med en kökshandduk. Ställ en klocka på 75-90 minuter och lägg dig i en solstol ute på altanen. Drick en kopp kaffe eller annan valfri dryck.
- När klockan ringer besiktas det färdigjästa brödet. Volymökningen brukar vara avsevärd men kommer även att tillta under gräddningen i ugn.
- Starta din ugn på ca 165-175 graders ugnsvärme med ugnsgallret på nedersta falsen.
- När ugnen nått avsedd temperatur inplaceras limporna med stor varsamhet på ugnsgallret. Här ska de nu förbli storleksordningen 45 minuter.
- Min ugn är lite gammal och krånglig (från 1970-talet) så jag får efter en stund (ca 20 minuter) sätta ett aluminiumfolie över brödet så det inte ska ta för mycket färg på toppen.
- Ta ut limporna när de vid knackning med fingret på toppen låter lite "ihåliga". Då är de färdiggräddade.
- Pensla ovansidan med varmvatten + lite olja + örtsalt.
- Låt vila ca 20 minuter i formarna. Därefter kan de enkelt fiskas upp med hjälp av bakplåtspappret.
- Bakplåtspappret kan återanvändas åtminstone en gång. Bröden brukar lossna enkelt. Platta till papperna med handen och torka av med lite kökspapper bara så är det all systems go igen.
- När limporna svalnat skivar jag upp dom och fryser in. Plockar fram 2 skivor till frukost och sprödvärmer i brödrosten.
- Det blev ca 60 skivor bröd av detta till en löjligt låg portionskostnad.
Nu har vi dagligt bröd i 3 veckor !! // Northernlightsinvestment
Snyggt där. Känner inte till Philips Mixamat men hemma i föräldrahemmet står en rejäl Bosch Köksassistent från tidigt ca 1970 som jag har viss erfarenhet av och väntar. Den klarar även lite annat som jag provat: göra äppelmos där den separerar kärnhus från moset (magiskt!), stoppa korv med.
SvaraRaderaMatsmart har jag inte erfarenhet av utan köper kriminellt dyrt av lilla lokala Coop, vilket sparar tid och inte är lika jobbigt när jag inte har bil. Har faktiskt aldrig beställt livsmedel hem. I framtidens mycket större FIRE-boende tänker jag dock köpa rejält när det är billigt.
Ja det blev fina och goda limpor. Jag googlade och typbeteckningen är Philips HR2694 men även benämnd "Mixamat". En bra liten maskin med mixer, degkrokar, olika vispar, rivskivor, strimling och kvarn. Kvarnen används mest för att mala potatis till palt hos mig men funkar även för kött. Stark och kompakt maskin från slutet på 80-talet som är lagom för min lilla familj. Så länge den funkar ids jag inte köpa ngn ny typ Kitchen Aid.
RaderaMatsmart säljer grejer med kort (men även normallångt datum) från "restpartier" vad jag förstår. Det levereras hem till din dörr. Fraktfritt över 500SEK tror jag, annars frakt 49SEK säger sambon. Hon beställer nötter, musli, såser, pasta, gryner, mjöl, drycker, godis, snacks, proteinbars etc lite då och då. Ofta till bra priser.