Sidor

lördag 18 september 2021

Fondinvestering

Investering i Fonder är min viktigaste kompletterande strategi som jag definitivt inte skulle vilja vara förutan.

Mina allra första erfarenheter på finansmarknaderna genomfördes dock via direktägande i några svenska aktier. Det här var för snart 30 år sedan, på den tiden när SEB ryktades stå inför konkurshot och då som frimärksaktie handlades för några få kronor.

Det var några kurskamrater till mig, i det högskoleprogram inom industriell produktion som jag då pluggade, vilka pysslade med aktiehandel och mest ägnade tiden åt att prata om köplägen varvid en ivrig och spattig unghäst till Northernlightsinvestment tillfälligt rycktes med i kommersen.

Personligen investerade jag inte i bank utan det blev istället byggsektorn. Bland annat NCC (eftersom jag tyckte mig ha lite inside där). Det var en för mig då redig summa som via skott från höften investerades. Några månader senare var uppgången sisådär +200% och jag sålde rubbet med vinst före skatt kring 127.000. Vilket var en ofantlig summa pengar för en ung 20-something student. 

Kommer ihåg att specifikt den blöta festkvällen nere på byn blev det taxi om man så skulle åka 100 meter mellan vattenhålen. För så beter sig ju ibland en ung människa som översköljs av känslan att "there is no end to the possibilities" i kombination med "I am THE GREATEST !!" som Muhammad Ali ödmjukt skulle ha uttryckt saken.  

Insikten i att det egentligen bara var ren och skär jävla tur att "my fucking gamble fucking paid off" fanns nog inte riktigt där i den omedelbara stunden. Som kuriosa bör här nämnas att om jag överhuvudtaget inte sålt mina NCC där och då utan istället till dags dato legat stilla, dvs praktiserat investeringsmetoden "lay like broccoli", så skulle kursuppgången nu 30 år senare varit runda slängar 2500%. Utan återinvesterade utdelningar.

Det är ju trots allt ganska hyffsat. 

Så när en euforisk Northernlightsinvestment för 30 år sedan firade sitt finansgeni och åkte runt i taxi skrålandes "We are the champions !!" så gjorde han det utan vetskap om den stora idioti han då egentligen offentligt gav uttryck för. Ni har hört det förr, "Time in the market is da shit". 

Som tur var (?) lämnade jag därefter allt vad investeringar heter bakom mig under ungefär 20 år och fortsatte istället min personliga utveckling. Den fortsätter ännu i denna dag.

Men nu skulle ju det här handla om att investera i Fonder 👀  

Faktum är att det var en fond som introducerade mig i utdelningsinvesterandets mysterium. Plötsligt en dag för många år sedan så trillade det in 600 SEK på mitt konto. Det visade sig vara en utdelning från Fidelity Thailand Dis A USD där Dis alltså står för distribuerande. Den delar ut utdelningar. Men det hade jag inte den blekaste aning om när jag initialt valde att peta in 50.000 SEK i just den fonden. Eftersom Thailand är ett soligt och fint ställe med palmer, vita sandstränder, kall Singha och god kryddstark mat.

Att investera i fonder är enligt min erfarenhet en mycket bra strategi för att med tiden kraftigt föröka sitt kapital ofta med minimal arbetsinsats. Luta dig tillbaka och se över dina investeringar på årsbasis (eller halvår om du begåvats med en extremt stressad personlighet). 

Här kan jag nästan inte nog hårt betona de tre huvudargumenten för att investera i fonder så i strikt pedagogiskt syfte gör jag det igen:

  1. En mycket bra strategi för att med tiden kraftig föröka sitt kapital
  2. Ofta med minimal arbetsinsats
  3. Luta dig tillbaka och slappna av så ordnar sig det mesta automatiskt

De som hävdar att man måste genomföra kvartalsvisa eller årsvisa ombalanseringar är vanligtvis ute på en onödig cykeltur. Det finns inget behov av att ombalansera mellan flera nästan identiska indexfonder med i princip samma avgifter.

Personligen har jag en mycket blandad kompott av fonder, både indexnära och mer aktivt förvaltade. Nedan visas utvecklingen för mina fonder sedan start på Avanza för nu ungefär 6,5 år sedan. Det var då jag flyttade över merparten av mitt kapital från den bank (Skandia) där jag fram till dess förvarat valutareserven. Fonder hade jag dock börjat investera i ungefär 2 år tidigare.

Jämförelselinjen är DJ World Index eftersom jag betraktar mig själv som en global investerare.



6,5-årig utveckling för fondandel Northernlights Globalfond 


De ingående fonderna (och några ETFer) visas nedan. De har kommit in i mitt liv vid varierande tidpunkter och via varierande beslutsunderlag. Längst relation har jag med Spiltan Aktiefond Investmentbolag, DNB Technology Retail, Swedbank Robur Ny Teknik och Skandia USA. 

  • Aktiespararna Direktavkastning
  • AMF Aktiefond Europa
  • AMF Småbolag
  • Avanza Zero
  • Carnegie Worldwide Health 1A
  • DNB Asian Mid Cap Retail
  • DNB India Retail
  • DNB Technology Retail
  • Enter Småbolagsfond
  • Global X SuperDividend
  • Global X SuperIncome Preferred
  • Handelsbanken USA Ind Crit A1
  • Invesco Gold & Precious Metals
  • iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)
  • iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR(Dist)
  • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD(Acc)
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
  • Länsförsäkringar USA Indexnära
  • MS INVF Global Opportunity A
  • MS INVF US Growth A USD
  • Skandia USA
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Spiltan Enkel
  • Swedbank Robur Access Asien
  • Swedbank Robur Globalfond A
  • Swedbank Robur Ny Teknik
  • Swedbank Robur Transition Energy
  • XACT Norden Högutdelande
  • XACT Sverige
  • Öhman Etisk Emerging Markets A

När min pensionsfond är färdiguppbyggd (om ungefär 1 år dvs i oktober 2022) är min målbild att fördelningen mellan kontantutdelande innehav och fonder ska vara ca 80/20. I dagsläget är fördelningen 88/12.

Vad finns då att säga om utveckling för mina fonder jämfört med alla mina direktinnehav i (per dags dato 177 st) utdelande innehav? 

Jag kan konstatera att under de senaste 5,5 åren har jag förvisso vid ett flertal tillfällen, men endast under enskilda kvartal, avseende utveckling lyckats besegra mina fondinnehav. Men på lång sikt är jag chanslös mot fondförvaltarna. 

Nedan visas jämförande utveckling för direktavkastande innehav respektive fondinnehav. Jag startade min utdelande del av pensionsfonden Northernlights Globalfond 2016-04-18 så därav det udda startdatumet.



Utveckling utdelande innehav Northernlights Globalfond 
 


Utveckling fondinnehav Northernlights Globalfond


Mitt personliga ekonomiska upplägg har genom åren utvecklats till en ändamålsenlig tvåstegsraket där jag försöker utnyttja fördelarna med respektive tillgångsslag.

  • Genom direktavkastande innehav, som (i mitt fall) nästan dagligen skickar in kontanter på mitt konto, betalas alla räkningar i min standardiserade tomgångsekonomi. På så vis befrias jag från Jordens dragningskraft.
  • Mina fondinnehav ska användas till att bekosta mitt övriga luxuösa leverne fyllt av excesser 👀 när alla nödvändigheter i livet är avklarade. En motorcykel, eller ny bil, eller fyrhjuling eller långresor till behagligare platser då den norrländska vintern biter hårt i kinderna och mörkret sväljer oss med hull och hår. Fonderna tar mig vidare ut i Rymden.

Därav följer alltså ett samtidigt ställningstagande om att bortse från respektive nackdelar. 

Jag ser i den här fasen av mitt liv (snart FIRE) inte till att maximera summan av kontanter på den nedersta raden. Det här tankesättet är inte för alla. Men det är för mig.

Dock väljer jag alltid snö före regn. Tvi fan för +1 och lömskt regn i sidled. Ge mig istället en ärlig Snöstorm från Havet så man får dra ner Mössan ordentligt.

Slutligen, boys an girls, glöm inte att det här är farbror Northernlightsinvestments samlade erfarenheter av att investera i fonder:

  1. En mycket bra strategi för att med tiden kraftig föröka sitt kapital
  2. Ofta med minimal arbetsinsats
  3. Luta dig tillbaka och slappna av så ordnar sig det mesta automatiskt


73 de Northernlightsinvestment
  


6 kommentarer:

  1. Inte säkert att du slår mig i antal fondinnehav. Jag får uppdatera mina innehav så får vi se :)
    Jag tänker också att utdelningarna kan användas för att betala de nödvändiga utgifterna. Fonderna kommer jag nog låta få jobba ostört minst 10 år till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör en inventering, det är användbart. Vissa inventeringar är lite krävande, för mig tex att utröna min branschfördelning då det är en himla massa innehav som ska gås igenom och noteras värde för. Å sedan sammanställas...

      Det är praktiskt med kontanter som trillar in för att betala räkningar utan att man först måste fatta beslut om vad som ska säljas.

      Jag börjar nog använda mina fondpengar under 2023/2024. Kan tänka mig en långsemester på några månader.

      Radera
  2. Ett ypperligt inlägg NLI! Tyvärr får jag konstatera att även vad gäller antalet fondinnehav slår du min lilla portfölj. Jag räknar dock inte in min tjänstepension vilket jag inte heller tror att du gör. Jag tyckte mig ha många fonder, kanske för många, men din lista är liksom ändå längre, inte mycket längre men ändå något längre. Jag har kommit till ungefär samma slutsats som dig och det är att en bra och rejäl bas med aktier som betalar räkningarna utan att kräva funderingar om sälj av andelar som sedan kompletteras med fonder är bra. Jag kör på den strategin även om jag har svårt växla över på fondspåret för det är så innerligt tråkigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har oxå svårt att växla över på fondspåret. Det har blivit mycket roligare med individuella innehav sedan drömmen om att leva bekvämt från utdelningar och mer därtill blev nåbart.

      Jag har valt ut ganska många olika fonder och ETFer för att nå sektorer och bolag som jag inte når via mina individuella innehav. Till exempel Teknik. Det som inte lämnar en godkänd utdelning väljer jag helt enkelt att inte direktäga utan plockar upp via en fond eller ETF.

      Radera
  3. Intressant. Jag började följa dina fotspår för något år sen och satte igång ett aktivt fondsparande för att ha som pott om jag skulle sluta jobba. Det var svårt att välja vilka fonder det skulle vara så jag har massa olika. Fast kommer ju inte upp i dina antal, än. Dyker ju hela tiden upp nya kul fonder. // PS ...är det stackars Zeros vinterväder du nämner ? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är supersmidigt med fonder. Sköter oftast sig själv medans man själv gör något annat. En blandning av globala och inhemska billiga indexfonder i kombination med dyrare aktivt förvaltade med god historik är en bra bas i sitt sparande.

      Själv sätter jag basen i mina direktägda kontantutdelande innehav och använder fonder och ETFer som komplement.

      Zero´s vinterväder är inte roligt ibland. Tyvärr kommer det allt längre norrut med tiden. Global warming ? Ingen aning.

      Radera