Sidor

söndag 28 november 2021

Sylt

Brukar ni koka egen sylt ?

Egentligen är jag ingen syltfantast. När jag växte upp under 1960 och 1970-talet stod alltid strösockerskålen framme på köksbordet. Socker var i dåtid inte farligt på samma sätt som det nuförtiden är i princip jämställt med rökheroin.

Så på gröt, krokvälling, pannkaka, plättar, mjölkblöta och klimpvälling var det alltid strösocker som gällde vid behov av knastrigt sött tillbehör. Jag har fortfarande kvar den där sockerskålen, egentligen en gammal kantstött sillburk i keramik från 50-talet vars trälock för länge sedan gått förlorat, ståendes inne i mitt skafferi. Men den används inte så ofta nuförtiden när socker har blivit så farligt. 

Bara ibland 👀

Det är mest lingonsylt som gäller i mitt kök, som jag då inmundigar till varierande husmanskost. Den kokar jag naturligtvis själv av egenplockade (dvs sambon) lingon. Men ibland är det gott med någon annan slags bärsylt i en tallrik med naturell yoghurt och müsli.

Med jämna mellanrum är det realisation på tex frysta jordgubbar, hallon etc på våra olika butikskedjor. Man kan då få 1kg för 15-20 kr. Ibland ända ner till 10 kr/kg. Då brukar jag passa på att köpa några påsar så att det finns att ta av i frysen. Det är inte alltid som man har turen att ha egenplockade bär till hands.

En priskoll i min lokala Axfoodbutik visar att jämfört med det allra billigaste fabrikatet (Eldorado) så hamnar man med egenkokad sylt ungefär på halva priset jämfört med en liten burk Eldoradosylt (jordgubbssylt) och samma pris vid en 1,5kg burk Eldoradosylt.

MEN då är det 35% jordgubbar och 42% socker i Eldoradosylten. I min egenkokade självsockrade jordgubb- och blåbärssylt är det ca 75% bär och 25% socker och ingenting annat tillsatt. Kollar man i sylthyllan efter de finare fabrikatens premiumsortiment så ligger de kring 52% bär.

Så egenkokad sylt är en riktig top of the line produkt.  

Jordgubb- och Blåbärssylt  (ca 25 SEK totalt)

  • Plocka fram en påse (1 kg) frysta Jordgubbar från frysen och tina lätt i mikron. Så pass att det går lätt att grovskära gubbarna med en kniv.
  • Grovskär jordgubbarna i några bitar på skärbräda med din kökskniv.
  • Brassa högsta fart på en spisplatta på vilken du placerat lämplig kastrull.
  • Skyffla ner de grovskurna jordgubbarna i kastrullen tillsammans med ca 0,5 kg egenplockade blåbär (dvs sambon) och några dl strösocker. 



Jordgubbar, blåbär och rökheroin-ekvivalent i kastrull


  • Koka upp, sänk värmen till så pass lågt läge att det fortsätter småputtra men med obefintlig risk för överkokning.
  • Småputtra ca 15 minuter.
  • Ta försiktigt med en sked några gånger under tillagningstiden bort det vita "skum" som bildas på ytan. Det påstås vara mindre risk för att sylten ska råka ut för mögel om man skummar.
  • Om man så önskar kan man precis mot slutet av tillagningen pula i lite vanilinsocker i sylten. Den får då en lätt touch av vaniljsmak vilket ibland kan vara en eftertraktad egenskap i den stora vida Syltvärlden.



Kokning medelst frekvent skumning pågår  


  • Sterilisera några gamla sylt- eller rödbets- eller smörgåsgurkskonservburkar. Jag kokar upp vatten och häller i burkarna där det får stå en stund innan sylten ska hällas på burk. Andra steriliserar i ugnen på 100 graders värme en tid. Men det gör alltså inte jag.
  • OBS var försiktig med sterilisering och upphällning av sylt på burk. Det är alltså väldigt varmt och kokande socker är inte att leka med.
  • När du är nöjd med din 😱 sterilisering 😱 plockas sylttratten fram. Alltså inte någon vanlig kökstratt utan en sylttratt.
  • Häll med slev den i princip kokheta sylten ner i de sterila burkarna genom sylttratten. Tillslut med lock omedelbart. Observera även här att det är extremt varmt, så använd någon form av grytlapp eller liknande och se till att inte tappa burken.
  • Lägg dig på soffan och glo på ännu ett avsnitt av "Scott & Bailey" och vänta på "knäppet" inifrån köket som indikerar att locket är lufttätt tillslutet.
  • Svårare än så är det inte att koka egen sylt och det blir alltså mycket sylt för liten peng och med en gynnsam ratio bär/socker.



Blåbär är ett effektivt färgämne i en bärblandning



73 de Northernlightsinvestment

15 kommentarer:

  1. Rekommenderar att vända burkarna upp-och-ner efter fyllning, för att minska risken för mögelangrepp ytterligare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, det sa aldrig Mamma att man ska göra :) Men vad fan...jag är en flexibel gammal farbror...

      Radera
  2. Jajamen, här är det också hemkokt som gäller:
    https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/sylt.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag väl...att du är en hemkokare !! ;)

      Radera
    2. Ja, men bara sylt, jag kokar inget starkare. Testade vin och mjöd i min ungdom, men från att jag fyllde 20 har jag tyckt att det varit värt att handla den alkohol jag förtär. Numera är det i princip ingenting. Sylt däremot...

      Radera
    3. Gjorde eget starkvin en gång i tiden från bär och frukt. Köpte portvinsjäst eller sherryjäst och fortifierade med vinsprit från bolaget. Gjorde egna etiketter i ett CAD-program och buteljerade enligt konstens alla regler. Det blev faktiskt över förväntan. Var väldigt intresserad av vintillverkning och dess historik en gång i tiden.

      Radera
    4. Jag gillar idén, men blir nuförtiden sjuk av produkten :)

      Radera
    5. Ser en viss korrelation mellan mängd och sjukdomsgrad. Med tiden har jag hittat en för mig lämplig nivå. Men jag håller en mycket låg nivå...i år har det varit inte mindre än 8 vita månader (av 11 alltså).

      Radera
    6. Jag tror att jag är uppe i tio. Det finns en sådan korrelation, men också en åldersfaktor, tror jag.

      Radera
    7. Det har jag oxå märkt av. En riktigt brakig firmafest tar udden av flera dagar efteråt. I ungdomen ruskade man bara på sig och så var man uppe på banan igen. Det är tur att man blir äldre :)

      Radera
  3. Inte jättesyltig av mig, men ibland slinker det ner lite jordgubbssylt eller citronmarmelad på en söndagsfrukostefterrättsmacka. Själv kokar jag inte något jag kan skryta med, men min man kokar både sylt, gelé och öl. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, jag är inte alls någon god människokännare. Mitt intryck av dig är snarast att du är väldigt både syltig och insyltad. Öl har jag aldrig kokat, men skulle nog kunna tänka mig faktiskt. Kanske mikrobryggeri får min nya hobby när det blir massor med tid över...

      Radera
  4. Fördelen med egengjord sylt (och äppelmos) är att den inte är lika förbaskat söt som köpesylten! Eftersom vi inte vill ha sylten lika söt så måste det till lite konserveringsmedel, annars möglar burken ganska snabbt efter att man öppnat den.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också kör vi små burkar från frysen.

      Radera
    2. Ja, det finns risk för betydligt snabbare mögeltillväxt. Men när jag väl öppnar en burk så äts den oftast upp snabbt. Ibland kan hållbarheten vara förbluffande lång även på hemkokt sylt.

      Radera