Sidor

onsdag 25 augusti 2021

Årets enda kakbak 2021: Blåbärspaj

Jag har ett permanent förbudsförordnande hängandes över mig avseende bakning av sockriga kakor av allehanda typ. Tydligen är det onyttigt, onödigt och fettbildande. Till skillnad mot exempelvis intagande av glass vilket ostraffat kan göras när man känner sig varm eller lite hängig eller har magvärk eller lite diffusa känningar av halsont. 

För det har Mamma sagt. Alltså inte min lilla sedan länge hädangångna Mamma. Här avses sambons fortfarande högst vitala Mamma.

Igår fick jag dessutom släpa hem ett gigantiskt tungt paket från Matsmart (det är tur att man har tränat styrkelyft i snart 42 år) vilket vid uppackning visade sig innehålla bland annat några maxiförpackningar Kexchoklad. Motiveringen var "att det var ju så billigt...kostade typ 1 krona". Då gjordes även försök att gömma godiset. Men där är jag som en blodhund.

Kvinnlig logik.

Med min egen logik konstaterades vid en kylskåpsgenomgång att där fanns bland annat ett paket Milda Vaniljvisp med bäst-före-datum 20/8 samt i frysen en påse av årets nyplockade blåbär. Det fick tillsammans med några andra ingredienser bli detta års (troligtvis) enda kaka.
  

Årets enda kakbak 2021: Blåbärspaj (8 portioner)

Som alltid när jag lagar mat (eller bakar) sker det utan recept. Blir istället lite flummigt free-baseing med utgångspunkt i gamla genom åren förvärvade kunskaper. Sedan finns det naturligtvis alltid personer som påstår att när man specifikt bakar så kan man inte göra det utan exakta mängder. Vem är väl jag att ge mig på att krossa andra människors illusioner. Var och en salig av sin egen religion.

Så här gjorde jag (ungefär):
 
  • Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret en bit nedanför mitten.
  • Vispa ihop (elvisp) en ordinär sockerkaksmet, dock inte någon större volym, vilket får bli botten till kakan/pajen. 1 ägg vispas fluffigt tillsammans med lagom mängd socker (kanske 0,75 dl) och lite vaniljsocker (typ 2 tsk). 
  • Smält samtidigt typ 75g smör (häll lite av smöret i en springform och smöra formen med lite hushållspapper och skaka runt lite mannagryn så att det fastnar jämnt i den smörade formen). Tillsätt mjölk (ca 1 dl) till det smälta smöret och värm upp försiktigt. 
  • Blanda ca 1 dl vetemjöl med troligtvis ungefär 2 tsk bakpulver. 
  • Blanda omväxlande under kontinuerlig vispning mjöl-/bakpulverblandning respektive smör-/mjölkmix ner i ägg-/sockerfluffet. Blir det för lös smet tillsätt lite mer mjöl, blir det för tjock smet så dutta bara i en skvätt mjölk.
  • Häll smeten i din mannagrynströade springform. För mig blev det ca 3 cm sockerkaksmet i botten på formen. Blanda dina i mikron löstinade blåbär (ca 7 dl) med potatismjöl och fördela jämnt över smeten.
  • In i ugnen i 18 minuter.



Blåbärspajen är klar efter ca 40 minuter total ugnstid

  • Smält under tiden ca 75 g smör och blanda med ca 1,5 dl fiberhavregryn och ca 0,75 dl mjöl samt några (typ 3) teskedar vaniljsocker. Rör ihop med gaffel till smulig konsistens.
  • När timern ringer plockas kakan ut och smulorna strösslas jämnt däröver. In i ugnen igen fortsatt gräddningen ytterligare ca 22 minuter. Håll lite koll å lägg vid behov alufolie ovanpå så att det inte tar för mycket färg. Kolla med sticka så att den är torr centralt. Blåbären kommer naturligtvis medföra att det alltid är lite sticky på stickan. 
  • Vispa vaniljvispen och servera när din Blåbärspaj fått svalna något.
  • Portionspris 3 SEK.


En bit paj med vaniljvisp till kaffet är gott ibland


Ber om ursäkt för de något glåmiga bilderna. Dagsljuset här i Norrland är stadd i kraftig försämring jämfört med i mitten på juni månad. Ännu mörkare kommer det att bli 😱


73 de Northernlightsinvestment


4 kommentarer:

  1. Mums i magen!
    Och porslinet, det gav mig en snabbskjuts tillbaka till barndomen.
    /Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den blev god. Porslinet är arvegods från min mormors sida.

      Radera
  2. Dra nytta av det skogen, sjön och en trädgård kan ge är ett betydande mål för mig när flytten gått till Småland. Utan bil och boende i Sthlm blir allt sådant för jobbigt.

    Skrev om projekt i mitt troliga framtidsboende - ett sådant som är lite billigare än de jag nämnde är definitivt att ha en stor frysbox i källaren med bär, grönt mm. Samt att fixa bra burkar/flaskor till egengjord saft/sylt etc i matkällaren som också ska inredas med nya hyllor.

    Jag måste följa recept tyvärr. Även när det blir tal om byggprojekt kommer jag att vara beroende steg-för-steg-beskrivningar och inköpslistor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte någon utpräglad egenodlare, och tur är väl det. Detta år blev det totalmissväxt för jordgubbarna. Då är det tur att det finns frysta 1kg påsar av billigt fabrikat i matvaruhandeln som man kan koka sylt av. Det egenodlade är mest om sommaren direkt från landet. Mangold, sallad, spenat, ruccola, ärtskidor, rädisor. Det är lite för kort säsong så här långt upp i landet för att ha en ambition om självförsörjning. Tycker iaf jag. Det kan vara annorlunda nere i Skåne.

      Med åren lär man sig, både vad gäller "byggrecept" och matrecept. Sedan kan man improvisera utifrån eget huvud. Det kan hämma kreativiteten att alltid slaviskt följa ett recept. Vad gäller byggsektorn är det ofta ändå inte möjligt.

      Radera