Sidor

lördag 4 januari 2020

PALT och brödbak

Efter en något bambimässig promenad (halka) längs sporadiskt sandade gångvägar var det dags att ta hand om några av Julens överblivna råvaror. I detta frugala hem förgås sällan någonting, vare sig avseende matvaror eller annat. Idag hade turen kommit till det dryga kilot Julpotatis (det står faktiskt så på påsen) inköpt för 5kr/kg dagarna innan högtidens början.

Palt fick det bli.

Varje norrländskt hem värt namnet har naturligtvis ett eget recept. Mitt är en blandning av min Mors gamla som genom åren har korspollinerats med influenser från andra kulinariska kulturer. Jag tycker om crosscooking:

  •  Potatis rå dryga kilot (mald i kvarn eller riven på allra finaste rivskivan)
  •  Mjölk ca 3 dl
  •  Salt
  •  2 Ägg
  •  2 delar vetemjöl
  •  1 del kornmjöl

Blanda ihop i stor bunke till lagom konsistens. Den allra största kastrullen (typ 7-10 liter) på spisen med kokande välsaltat vatten. Doppa stor slev i vattnet och forma på frihand paltar mot kanten av bunken vilka placeras i det kokande vattnet. 20 minuter så ploppar de upp till ytan och annonserar därmed sitt färdigställande för inmundigande.

Medans du inväntar ploppandet strimlar och knapersteker du 250 g bacon + 500 g kassler + en stor finhackad gul lök. Krydda med ett uns örtsalt samt svartpeppar, chilipulver och vitlökspulver. Vi kokade även några burkar lingonsylt, vilket är ett klassiskt tillbehör tillsammans med smör och iskall standardmjölk till denna norrländska delikatess.

Det blev totalt 21 st paltar (ca 7 rediga portioner) vilket ger en portionskostnad om ca 8 svenska kronor per redig portion värdig vilken skogshuggare som helst.

I kylen fanns även en stackars övergiven burk Keso. Det fick lov att åtgärdas.

Matbröd av överblivet paltspad

  •  Överblivet paltspad 1,2 liter
  •  500 g ålderstigen Keso bäst före 26/12
  •  Fiberhavregryn
  •  Lite socker för att boosta igång jästen
  •  2 påsar torrjäst (blanda i del av mjölet först)
  •  6 delar vetemjöl
  •  3 delar grahamsmjöl
  •  1 del grovt rågmjöl
  •  ca 1 dl rapsolja + 2 dl mjölk

Blanda och knåda för hand ihop typ på exakt samma sätt som när du vanligtvis gör en lite större matbrödsdeg där jäsningen baseras på torrjäst. Låt jäsa 1 timma. Häll upp på diskbänken och forma 25st frukostbullar. Låt jäsa på plåt 30 min. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 22 min. Knacka på dem med högra handens pekfingerknoge, låter det ihåligt är de klara. Pensla med rapsolja + varmt vatten vari du inblandat lite örtsalt.

Dessa lite oversized 25st frukostbullar ger i normalfallet 50 portioner vilket ger en portionskostnad om ca 0,75 svenska kronor per portion saftigt proteinrikt hembakt bröd.

Den underbara doften i ditt kök får du på köpet !!

73 de Northernlightsinvestment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar